Tijd voor de bovenkastjes.
Ik ben met het kastje in de keuken begonnen. Een lat geschroefd en gelijmd op het plafond op de plek waar ik eerder het regelwerk gekit had vormt een solide basis.
Ik dacht eerst de bodems van de kastjes te maken van 9mm multiplex, maar omdat de kastjes niet erg diep zijn, blijkt 6mm ook meer dan voldoende te zijn. Alle bovenkastjes zijn nu geheel opgetrokken uit 6mm plaat.

Nadat het eerste kastje hing moest ik ervandoor en tijdens het rijden keek ik een paar maal over mijn schouder naar het kastje. “Er klopt iets niet” dacht ik en deze gedachte bleek te kloppen. De bodem van het kastje bleek zo’n 6mm schuin naar de zijkant van de bus te staan. Daar heb je in het gebruik geen last van maar ik wist zeker dat ik me hier altijd aan zou ergeren :-) Eruit dus en opnieuw beginnen..
Het tweede kastje hing wel netjes recht gelukkig. In het bovenkastje boven de 2 persoons dinette heb ik wat meer creativiteit gestopt. Omdat het daar aanwezige dakluik kon het kastje niet al te diep worden, ik besloot daarom to een klepkastje en twee afgeronde legplankjes, in stijl van het afgeronde keukenblok.

De bovenkastjes aan de achterzijde van bus waren wat lastig af te meten. Het dak loop af naar de zijkanten en ook naar achteren. Ook loopt het laatste stuk (ong. 1m ofzo) wand van de bus niet helemaal recht; De bus is daar 1cm smaller! De plank voor het kastje moet dus ook 0,5 cm smaller zijn aan de achterijde. Allemaal dingen die het moeilijk maken het kastje netjes recht uit te lijnen, ik ben hier wat creatief in geweest met o.a. touwtjes en een loodlijntje.

Voor het aftekenen van de frontplaat heb ik de rechthoekige plaat recht onder het kastje gehangen met 2 spijkertjes. In een stokje het ik een gaatje van 7,5cm geboord exact op de afstand van hoogste punt dak tot hoogste punt frontplaat waar ik een potlood in vastklemde. Zo kon ik het dakprofiel in een keer perfect aftekenen op de plaat (door stokje verticaal te houden) zonder vele kartonnen mallen te maken.

Ik had luidsprekers gepland in het voorste deel van de kastjes, net als bij mijn vorige bus. Echter, in dit geval leek het me toch beter ze helemaal naar achteren te plaatsen omdat dat laatste aflopende stukje nauwelijk echt als kastje dienst kan hebben. De luidsprekerkabels komen nu iets te ver naar voren uit de wand, ik zal het in het dus kastje naar achteren moeten voeren.
Helaas vergat ik het gat voor de speaker uit te zagen bij het eerste kastje, het zat al vast geschroefd en gelijmd :-( Bij het tweede kastje dacht ik er wel op tijd aan natuurlijk, maar moest het gat nog wel in het eerste kastje maken. Met een speedboor en een freesbit op een boormachine heb ik alsnog een rond gat ‘gesloopt’. Wat geeft dat een rotzooi :-/

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op zaterdag 22 september 2012 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG