Ik heb een redelijk ruime keuken gepland voor de grootte van de camper, 125cm breed en de diepte loop van 55 tot 65 cm. Omdat de rechter voorportier ook de ‘camperingang’ is, loop je altijd (met naar voren geklapte bijrijdersstoel langs de keuken af. Ik heb daarom gekozen om deze hoek af te ronden, wat ik ook bij enkele andere zelfbouwers gezien heb.

Hiervoor heb ik een frame-pje gemaakt en daaroverheen 5mm buigtriplex wat ik ook voor de dakbekleding heb gebruikt.
De bouw van het keukenblok ging redelijk voorspoedig. Ik ontdekte dat ik onder de koelkast ook nog genoeg ruimte had om een te maken voor pannen. De ladegeleiders zijn op en heb een lade gemaakt die op twee kunstof strips glijdt, je moet de lade een paar mm optillen voordat je ‘m open kan maken. Als je ‘m dichtduwt ‘valt’ ie op het einde 5mm omlaag waardoor de lade automatisch vergrendeld is.
Door een meetfoutje kwam het rooster voor de koelkast gedeeltelijk net boven het aanrechtblad uit, beetje inporviseren dan maar en het is uiteindelijk goed opgelost.
Roosters op de buitenkant van de bus zijn lelijk (zeker die plastic camperroosters) en heb zo mijn eigen rooster geinstalleerd. In dit rooster wilde ik ook de uitlaat van koelkast laten uitkomen en tevens de uitlaat van de kachel. helaas blijkt het rooster daar toch echt te klein voor waardoor ik een toch apart truma wandschoorsteentje voor de kachel geplaatst heb.
Nadat ik (moet nog gebeuren) de schoorsteen van de koelkast in het aluminiumrooster heb gemaakt, ga ik beiden nog spuiten in de kleur van de bus.
Een koelkast heeft twee roosters nodig, een voor de inlaat van koele lucht en een voor de afvoer van opgewarmde lucht. Ik heb een gat in de bodem gemaakt zodat de koele lucht van onze de bus aangezogen kan worden. Wellicht ga ik hier nog een ventilatortje bijplaatsen. Onder de bodem heb ik een ‘air-duct’ gehaald bij de bouwmarkt voor een paar euro welke een hoek van 90 graden maakt zodat opspattend water niet naar binnen kan en welke tevens voorzien is van een horgaasje tegen insekten.
Voor het aanrechtblad heb ik een massief houten blad van 18mm dikte gekocht bij de Praxis. Het blad van 200x60cm kostte zo’n 50 euro en is genoeg voor het aanrechtblad en het tafelblad in de 2 persoons dinette. Ik weet dan Ikea ook een mooi blad heeft voor 39  euro met een dikte van 28mm, maar da’s een beetje te veel (kilo’s) van het goede naar mijn idee.
Omdat het aanrechtblad ‘scheef’ komt te liggen in de keuken heb ik geen risico genomen en een mal gemaakt van karton zodat ik geen meet- & zaagfouten zou maken.

Bij de bouw van de toiletruimte ben ik begonnen met een stevige bak te maken op de wielkast van 12mm populier. Hierop wordt het toilet gemonteerd.
Het toilet heb ik gekocht bij boottotaal en heeft een 12V electrische vermalerpomp. Via een 25mm slang gaat het afval dan naar mijn vuilwatertank.
De plaatsing van de douchebak kostte me nog wat kopzorgen, want ik dacht alles goed uitgedacht te hebben, blijkt er recht onder het doucheputje toch een chassisbalk te zitten! De bak een kwartslag draaien is geen optie. Mij bus staat een beetje voorover zodat het water niet helemaal wegloopt als het doucheputje aan de verkeerde kant zit. met veel passen en meten bleek het mogelijk te zijn om de brede rand van de bak wat smaller te maken waardoor het putje net naast de chassisbank komt. Toch fijn een douchebak met brede randen :-) Ook omdat ik onder de rand tevens een 65mm warmeluchtslang kon leggen, ideaal!
Het is belangrijk om de douchebak overal goed te ondersteunen, ook de randen. Sommige mensen laten de douchebak op een schuimlaag steunen. Niet doen, De kans is groot dat de douchebak vroeg of laat gaat scheuren!

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op zaterdag 15 september 2012 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG