Van een kennis heb ik een Electrolux koelkastje kunnen overnemen voor een paar tientjes. Het koelkastje is werkend uit een zeiljacht gekomen, de eigenaar wilde een compressorkoelkast.
Een paar tientjes  is geen geld voor een koelkastje, echter, deze werkte met een gasdruk van 50mbar terwijl mijn gaspitten en kachel op 30mbar werken.

Ik zou kunnen kiezen voor twee drukregelaars natuurlijk. Een van 50mbar bij de fles en bij de aftakking voor gaspitten en kachel een regelaar die van 50mbar 30mbar maakt, maar ik heb het liefste alles op 30mbar.

Een koelkastje laat zich ook ombouwen van 50mbar naar 30mbar door het vervangen van de zgn. sproeier, een aluminium dopje met een minuscuul gaatje erin. Op een forum heb ik gelezen dat je dit gaatje ook zelf groter kan boren (0,1 mm groter geloof ik) zodat ie precies genoeg gas door laat bij een druk van 30bar. Maar waarom ‘prutsen’ als je voor een euro of 8 een kant en klaar sproeiertje kan kopen bij de kampeerwinkel? (in ieder geval voor deze RM4200 van Electrolux, het meest bekende camperkoelkastje)

sproeier

Het enige wat ik niet exact kon vinden op internet is hoe je dat sproeiertje vervangt, ik hoop dat ik met de onderstaande foto’s anderen een groot plezier doe.

Tip: In de koelkast zit het ‘etiket’ met de technische specificaties. Verander dit ook even in 30mb, anders denkt een andere eigenaar in de toekomst dat de boel zo niet goed kan functioneren :-)

Een erg nuttig document over koelkast-onderhoud vond ik hier, te downloaden als PDF

Ook handig: Electrolux RM4200 gebruikershandleiding

 

 

 

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op zondag 9 september 2012 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG