Voordat ik de koven monteerde in de bus dacht ik dat het slim was om eerst ge geplande koofverlichting te installeren aan de achterzijde van de koven. Ik heb hiervoor 5 meter RGB LED-strips aangeschaft en een 12V controller met afstandsbediening. Klinkt erg zinloos en overdreven wellicht, maar omdat ik dan alle kleuren kan maken (en kan dimmen) heb ik niet het probleem dat mijn LED verlichting straks te wit en te koud is (wat een veelgehoorde klacht is). Tevens is het wel leuk natuurlijk :-)
De strip is om de 10cm door te knippen waar soldeercontactjes zitten. Ik heb er zo voor gezorgd dat de 2p-dinette, de keuken en de 4p-dinette verlicht worden. Een restant van 50cm is in het toilet gemonteerd.

Al snel na het plaatsen van de koven (steunstempels zitten nog op zijn plek) kon ik de verlichting al testen. Het werkt!

Noot: het stroomgebruik in standby-modus is 4mA, bij alle LED’s vol aan (wit licht) is het verbruik 4A. Bij een bruikbare warme tint (niet gedimd) is dit ongeveer 2A.

Artikelen besteld bij Conrad:
RGB LED-strip 5 meter
12V RGB controller met AB  
Hier een goedkopere aanbieder..

UPDATE
Inmiddels heb ik geklusd na zonsondergang met de LED-verlichting op volle sterkte, geeft prima kluslicht!
Echter, nu het buiten donker is kan ik ook beter de kleuren beoordelen die de RGB controller geeft. Er zijn 16 kleuren die je kunt dimmen, echter, de bruikbare warme kleuren blijken toch erg geel en oranje te zijn. Ik stuitte toevallig op de volgende controller waarbij je rood, groen en blauw traploos en onafhankelijk van elkaar kan regelen. Simpel en doeltreffend:

controller_rgb

Link naar product

WEER EEN UPDATE
Toevallig kwam ik de volgende 12V RGB  dimmer tegen die zo’n 12,30 euro kost (gratis verzending) :

Linkje naar product

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2012 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG