In de bus zat reeds een kacheltje. Ik on het echter niet aan de praat krijgen en bovendien was het een kacheltje zonder separate luchtaanvoer en -afvoer. Niet echt een veilig dingetje lijkt me.
Inmiddels hebben vrienden van me, aangestoken door mijn busgekte, ook een MB bus gekocht. Hierin zat een welbekende Trumatic S3002 met bouwjaar 1977. Zij wilden het kacheltje niet gaan gebruiken omdat een gaskachel ze niet veilig vinden bij hun kleine kinderen en ging em vervangen door een 220V kacheltje.

Zodoende doneerde ze me de Trumatic kachel waar ik erg blij mee ben. Nu eens kijken hoe ik hem in mijn bus kan plaatsen. Deze kachel heeft een luchtinlaat die door de bodem van de bus moet. Geen probleem, een gat maken in een houten bodem is simpel. Echter, precies op die plek zit direkt onder de vloer het chassis dus een andere oplossing moet gevonden worden.
Ik heb uiteindelijk de kachel zo aangepast dat de kachel in zijn geheel bovenop de vloer staat. Hij staat dan iets hoger, en de luchtinlaat heb ik aangepast, zo dat ik er aan de zijkant een metalen flexibele pijp op aan kan sluiten. De gehele onderkant van de kachel incl het oude luchtinlaat deel heb ik afgeschermd met platen aluminium zodat een terugslaande steekvlam (kan voorkomen bij een defect) geen kans krijgt schade aan te richten. Aan de buitenkant heb ik voor het aanzicht een nette koof gemaakt.

De nieuwe kachel is hoger dan de oude (zeker met die koof eronder) en past niet onder de kastdeuren. Hiervoor heb ik de kast aangepast. De kastdeuren heb ik 10cm ingekort en de onderrand van de kast 10cm naar boven geplaatst.

uiteindelijk past de kachel perfect. Het aansluiten was nog een heel gepriegel, zeker bij de gasaansluiting en de pijp voor de luchtinlaat. De luchtuitlaat gaat aan de binnenzijde van de kast omhoog door een dubbelwandige metalen flexibele pijp (zoals het hoort) en door het dak van de bus met een schoorsteentje.
De luchtinlaat gaat via een pijpje door de bodem van de bus onder het zitje van de 2 persoons dinette (daar was wel ruimte) en een identiek schoorsteentje heb ik hier gebruikt en ondersteboven in de vloer gemonteerd voor de inlaat van verse lucht. In de inlaat van het schoorsteentje heb ik fijn, metaal gaas gespannen zodat en geen vuil en ongedierte naar binnen kan.

Als laatste is er nog een vocht afvoer-buisje. Eventueel regenwater dat via de schoorsteen naar binnen komt verdwijn onder uit de kachel via deze uitloop. Deze heb ik verlengd met een slangetje met een uitlooppijpje aan de binnenzijde van de wielkast.

Zoals vaker, maak ik tijdens het klussen niet veel foto’s, enkel het eindresultaat kan ik laten zien. Mocht er belangstelling zijn voor meer gedetailleerde foto’s, stuur me even een mailtje.

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op donderdag 10 januari 2008 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG