Winter.. Omdat ik geen overdekte stalling of schuur heb waar ik de bus kan binnen rijden ben ik afhankelijk van het weer voor het klussen in buitenlucht. Door de nattigheid en de kou staat dit nu op een laag pitje.
Tijd voor wat voorbereidend werk binnen bij de kachel :-)
Ik was best tevreden met de indeling van mijn vorige bus, de Hanomag, maar toch wilde ik een paar dingen veranderen:

- Vaste, bruikbare douche
- Vast toilet
- Demontabele dinette achterzijde (makkelijk als dagelijkse vervoerder)

Ik heb mijn schaaltekening met lineaal uitgeprint en ben in eerste instantie aan de slag gegaan met potlood en een gum.
Zo heb ik een stuk of 4 versies gemaakt die eigenlijk niet heel erg veel van elkaar verschilden (keuken groter, toiletruimte wat kleiner, etc)
Ook heb ik meteen rekening proberen te houden met de plaatsing van de watertanks. Op de tekening heb ik het chassis er dunnetjes ingezet zodat ik weet waar ik de tanks kwijt kan.
Waar ik uiteindelijk op uit kwam is te zien in de volgende tekening.


Noot: Wil je de tweede afbeelding opslaan voor eigen gebruik, rechtsklik de vergroting dan en kies voor ‘afbeelding opslaan als..’  Je slaat dan een hoge resolutieversie van deze afbeelding op.

Hierna ben ik met Sketchup aan de slag gegaan. Dit gratis 3D ontwerpprogramma van Google is een geweldige tool waarmee je met een beetje oefening erg mooie resultaten mee kan behalen.
Eerder heb ik dit ook al gedaan voor het interieur van de Hanomag.

De carrosserie van de bus is in Sketchup gemaakt door Pieter Bottema (waarvoor dank!), welke ik als basis heb gebruikt om mijn bus op te bouwen.

Alles wat water nodig heeft heb ik aan een kant van de bus ingedeeld. Zo kan ik de afvalwatertank zo dicht mogelijk onder de afvoeren plaatsen, wat een goede doorstroming garandeert.
Eerder heb ik bij mijn Hanomag namelijk het probleem gehad dat het water niet meer weg liep uit de keuken omdat de waterslang tussen het chassis door naar de andere kant van de bus moest. Een wijze les.
Het afvalwater van de keuken en het (vermaler-)toilet komen rechtstreeks in de vuilwatertank terecht.
Het afvalwater van de douche wil ik in een ‘tussentankje’ laten komen met een overloop naar de vuilwatertank.
Uit dit tussentankje haalt het toilet zijn water om door te spoelen. Hoe ik ervoor ga zorgen dat dit tankje altijd genoeg water bevat weet ik nog niet, dat is een zorg voor later.
De schoonwatertank (ik heb er nu een van ong 100 liter gepland) bevindt zich achter het linker achterwiel. Aan de rechterzijde is deze ruimte nog vrij voor een (toekomstige) extra schoonwatertank of iets anders.

Ik heb ook een aantal filmpjes gemaakt welke een tour geeft door mijn toekomstig interieur :-)
Deze filmpjes zijn gemaakt met CamStudio en zijn niet perfect, ze worden wat schokkend weergegeven en de uitsnede klopt niet helemaal maar het geeft een idee.Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op donderdag 5 januari 2012 , Diversen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG