In het winter-seizoen 2007-2008 gaan we in Oostenrijk een chalet runnen voor een nederlandse organisatie. De bus gaat natuurlijk mee, maar niet zonder sneeuwkettingen!

Het blijkt dat het toch wel lastig is om voor de afwijkende (ouderwetse) bandenmaat-aanduiding van de banden onder onze bus kettingen te vinden.
Onze banden zijn 6.50R16. Ook wordt 6.00R16 veel bij Düsseldorfers gebruikt.
Na veel zoekwerk op internet denk ik dat kettingen voor de volgende reguliere bandenmaten ook passen, maar zeker weten doe ik het tot op de dag van vandaag niet niet:
- 205/80 R16
- 215/80 R15
- 225/75 R15

Let er op dat gewone personenauto-kettingen niet geschikt zijn voor zware bussen. De kettingen dienen speciaal voor bussen te zijn of voor 4×4 auto’s. Deze kettingen hebben dikke, meestal dichtgelaste schakels. Gewone kettingen rij je kapot.

Er is een internet-shop waar je wel de ouderwetse bandenmaten in kan geven. Invoeren van 6.50R16 geeft daar het dit resultaat. UPDATE: Op deze webshop kun je helaas geen oude bandenmaten meer invoeren!

Uiteindelijk liep ik per toeval tegen de perfecte kettingen aan op internet, tweedehands aangeboden.
Het zijn Weissenfels TR kettingen, die ook op een 508 gebruikt waren, dit moest gewoon passen!

Nog een tip voor het omleggen van sneeuwkettingen op dubbellucht:
Gebruik grote (vooral lange, niet hoge), wigvormige blokken die je voor de binnenste achterwielen legt. Rijdt vervolgens op deze blokken een stukje omhoog zodat de buitenste wielen geheel vrij komen. Het omleggen (en verwijderen) van kettingen is nu een eitje. Als je de wielen gewoon op de grond laat staan kan het ook, maar vaak zal de ketting vast komen te zitten tussen de twee banden!
Gebruik mogelijk veel langere wigvormige blokken dan die je wellicht normaal gebruikt om je bus recht te zetten. Als je sneeuwkettingen nodig hebt is het glad en slippen de banden snel over het blok en schiet je vervolgens een houten blok met veel kracht naar achteren. Dit was eerst ook telkens ons probleem en lukte het pas na een keer of 5 ‘blokken schieten’. (Laat niemand achter de bus staan!)

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op donderdag 24 januari 2008 , Diversen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG