Veel luxe zoals in de moderne ‘tupperware’ campers heb ik niet nodig, maar als het even makkelijker kan, dan zal ik het niet laten om dit te evenaren op mijn eigen low-budget manier. Zo ook bij het controlepaneel. Hiermee kan ik eenvoudig in de gaten houden hoeveel schoonwater ik nog heb, hoe vol de vuilwatertank is en ook de spanningen van de huishoudaccu en beide startaccu’s kan ik er mee in de gaten houden.

Het (zeer eenvoudige) schakelingetje voor de waternivo-meters kwam ik tegen op het forum van dubbellucht. Dit schakelingetje dient verbonden te worden met de ‘voel’-contactjes in de watertanks. Dit zijn simpelweg (roestvrijstalen!) boutjes die ik met moertjes en rubber ringetjes op diverse hoogtes in de tanks heb vastgedraaid, waaronder een massapunt aan de onderzijde van de tank. Omdat ik voor vier lampjes gekozen heb, dien ik per tank vier draden plus een massa draad, is vijf draden aan te leggen. Ik heb hiervoor een losse massadraad gelegd en gebruik gemaakt van een telefoonkabel voor de overige vier. Hoewel dit wel erg dunne draadjes zijn en lastig aan te sluiten op de boutjes, is het wel een goedkope oplossing die uiteindelijk ook prima werkt. Om de fragiele draadjes te beschermen heb ik stuk grijs afvoerslang in de lengte doorgeknipt en om de contacten geklemd. Een laatste stukje heb ik niet doorgeknipt en hier de massadraad doorheen gehaald, zo is het ook onmogelijk om dit stuk slang onderweg te verliezen. (zie foto’s)

Voor de spanningsmeters heb ik gebruik gemaakt van de meest simpele digitale mulimeters die je kunt krijgen. Ik heb er twee gekocht a €4,95 per stuk. De metertjes zijn voorzien van een 12V batterijtje waardoor ik deze ook direct kan voeden door de accu’s, hoewel ze gevoedt door een batterij ook lang mee zullen gaan. D.m.v. een drukknopje (maak-contact) zet ik spanning op de multimeter en kan direct de spanning aflezen. Met de welbekende grote draaiknop op de multimeters heb ik dus niks gedaan, deze staan in de stand ’20V=’. Bij de startaccu’s heb ik een extra wipschakelaartje gemonteerd waardoor ik kan kiezen tussen startaccu 1 en startaccu 2.

Op het paneeltje heb ik tevens de schakelaar en zekering voor de waterpomp ondergebracht.

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op donderdag 17 januari 2008 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG