Toen we de bus kochten, zaten er twee schoonwatertanks van elk 75 liter onder de bus die aan elkaar gekoppeld waren. Een vuilwatertank ontbrak zodat je altijd een emmertje onder de bus moet zetten wat zeker op camperplaatsen en met wildkamperen niet gewenst is. (situatie 1 op tekening) Ik besloot om de watertanks los van elkaar te koppelen en zo een schoonwatertank van 75 liter, en een vuilwatertank van 75 liter te maken.

Omdat de vulopening voor het schone water zich aan de linker zijde van de bus bevond, besloot ik hier de schoonwatertank te houden. De andere tank wordt dan vuilwatertank en voorzien van een net afwaterkraantje. Nu hebben beide tanks enkel een onderhoudsopening aan de onderzijde, niet handig als je tank nog vol water zit.

Voor het vuile water heb ik een slang van spoelbak naar vuilwatertank getrokken in een zo recht mogelijke, aflopende lijn. Onder de spoelbak heb ik een s-bocht in de slang gemaakt als stankafsluiter. Later kan ik hier nog altijd een sifon inzetten als ik wil. De slang richting watertank bleek echter moeilijk aflopend te houden aangezien deze zich tussen chassisbalken door moet worstelen, maar het was uiteindelijk gelukt. Situatie 2 was geboren. (zie tekening)

Maar helaas, het water wilde bijna niet weglopen uit de gootsteen. Als je een glas leeg gooit is dat nog niet zo’n probleem, maar voor een pan met water sta je echt minuten lang te wachten. Onacceptabel voor mij, dat moet beter.

Dit alles had natuurlijk te maken met de lange en bochtige weg die het afvalwater af moet leggen naar de vuilwatertank. Ik heb het toen drastisch aangepakt. De vuilwatertank moest aan dezelfde zijde van de bus komen als de gootsteen. Dit betekende dat ik van de schoonwatertank een vuilwatertank moest maken en van de vuilwatertank een schoonwatertank. Gelukkig was de vuilwatertank na een weekendje proberen enkel bevuild door wat tandpasta, dus dat was wel weer schoon te krijgen. De nieuwe vuilwatertank kreeg nu ook een afwaterkraantje (goedkope kunstof type met rode hendel, werkt prima). De vulopening voor het schone water moest nu ook verplaatst worden naar de andere zijde van de bus. Om kosten te besparen heb ik de oude vulopening in de tank dichtgemaakt met een stukje kunstof dat ik over het gat gelijmd heb. Het gat in de carrosserie heb ik gedicht met een rond stuk aluminium dat ik net als de orginele vultuit met drie schroefjes vast gezet heb. Met het gebruik van wat Sikaflex kit ziet het er netjes uit en is het geheel waterdicht. De afvoerslang is nu een stuk korter en het water loopt nu weg zoals het hoort. (figuur 3 op de tekening)

watervoorziening.jpg

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op donderdag 17 januari 2008 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG