Misschien is verbouwen hier een groot woord, de meeste dingen moeten toch op hun plaats blijven zitten ;-) Het belangrijkste wat ik in de cabine wilde hebben was een kastje om diverse zaken te kunnen onderbrengen:

- Radio
- Bakkie (niet echt nodig, maar ik had er nog een liggen)
- LCD schermpje (had ik ook liggen, wordt in toekomst wellicht gebruikt voor achteruitrij-cameraatje)
- CD-tjes
- Routekaarten
- Ijskrabber
- Parkeerschijf
- etc etc..

Dit kastje heb ik uiteindelijk boven tegen de dakrand aangemaakt. De klep is voorzien van een schakelaar die alles van stroom voorziet als het kastje open gaat. Handig, want met een handbeweging gaat alles aan of uit. De voedingspanning is met opzet niet achter het contactslot vandaan gehaald. Ook bij stilstand wordt de radio gebruikt voor het woondeel. (De rear-speakers zijn daar gemonteerd) Een extra voedingskabeltje met permanent 12V (wel gezekerd!) was wel nodig voor het geheugen van de radio.

Een groot voordeel van die apparaten boven je hoofd is dat je alle draden van deze accessoires kunt scheiden van de draden achter het dashboard die nodig zijn voor het functioneren van de bus. Ik moet er niet aan denken dat je bus een elektrische storing krijgt omdat er een aantal draden van relatief onbelangrijke zaken daar boosdoeners zijn. Ik heb er dan ook voor gekozen om het dashboard standaard te laten. De oude radio die daar zit is niet aangesloten en werkt wellicht als inbraakpreventie.

Tevens aan de onderzijde van het kastje zitten 2 ventilatoren met schakelaar voor in de zomer (ook deze gaan uit als het kastje dicht gaat) en twee cabineverlichtingslampjes met een schakelaar om deze uit te kunnen zetten als de portieren lang open blijven staan.
Cabineverlichting gekoppeld aan de portieren? Ja, ik heb hiervoor twee deurschakelaartjes gebruikt (te verkrijgen bij bijv, kampeermarkt) en deze simpelweg op de deurstijl geschroefd. Een gebogen metalen plaatje zit op de deur geschroefd die vervolgens de schakelaar indrukt als het portier sluit.
Ook op de achterdeur van de bus heb ik zo’n interieurlampje gemaakt met bijbehorend schakelaartje. Lijkt wellicht overbodige luxe, maar dit in combinatie met een eenvoudig auto-alarm kan zeer effectief zijn. (zie een volgend onderwerp ‘Alarm’)

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op woensdag 9 januari 2008 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG