In mijn vorige bus had ik een kniktafel, die je kon laten zakken zodat je een bed kon maken van de 4 persoons dinette.
De meest toegepaste manier overigens, maar de tafel in de Hanomag had ook een nadeel. Het tafelblad was behoorlijk groot zodat de tafel snel in de weg stond. Tevens moest er bij het maken van het bed een losse plank bijgelegd worden om tot een totale breedte van 140cm te komen.

Ik heb zitten bedenken hoe ik een betere/handigere tafel kan maken. Het kniktafel systeem beviel erg goed, je hebt immers een losse tafel die je ook geheel uit de bus kan halen en buiten kunt gebruiken.
Via marktplaats had ik reeds een kniktafel-onderstel op de kop getikt voor een tientje. Ik besloot het blad te maken van dezelfde planken als het aanrecht en het kleine tafeltje, en scharnieren te verzinken in het blad zodat je de tafel open- en dicht klappen.
De tafel wordt opengeklapt dus dubbel zo breed. Dat betekent ook dat het vaste blad 70cm breed moet zijn. Het onderstel was helaas 73 cm breed, zodat ik dat maar ingekort heb. Dat betekende ook dat ik de twee gaten die ik voor de poten gemaakt had in de onderrand van de bank, ook iets grote heb moeten maken.. tja, niet alles is van tevoren te plannen ;-)

Ik had een houten blad van 200×60 cm en een van 200×40 cm gekocht. Het vaste blad moest ik dan wel van twee stukken maken. Door een hele domme zaagfout werd ik gedwongen om hetvaste blad op te bouwen uit drie stukken. Gelukkig valt het niet erg op :-)

Wijze les: ditmaal heb ik ook van het vaste blad zowel de boven- als onderkant gelakt. Dit zorgt ervoor dat het blad niet kromtrekt. Dit was wel gebeurd bij de kleine tafel en het aanrecht. Het aanrecht heb ik toen aan de onderzijde moeten verstevigen (aluminium strip) en bij de kleine tafel valt het eigenlijk niet op gelukkig..

Het gehele blad kan gekanteld worden door twee vleugelmoertjes een beetje los te draaien. Zo neemt de tafel nog minder ruimte in. Om de tafel te “borgen” in de horizontale stand, heb ik twee aluminium stripjes gemaakt met een kort boutje erin gedraaid die in een van de overige gaten valt van het onderstel, anders kan het tafelblad ineens kantelen als je op een kant van de tafel leunt…

Als de tafel in de grootste stand wordt gebruikt en de ‘vleugels’ worden uitgeklapt, dient deze vleugels ondersteund te worden om doorzakken van de scharnieren te voorkomen.
Ik heb dit gedaan middels aluminiumprofiel van 15x15mm. De volgende foto’s laten dit goed zien.
Met mijn 3d-printer heb ik beugeltjes gemaakt en eindkapjes voor de pootjes.

Post to Twitter Post to Facebook Send Gmail

Geplaatst op dinsdag 7 juli 2015 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG