Tijd om de zonnepanelen op het dakrek te monteren.
Ik heb 2 panelen van ieder 72Wp en 2 panelen van ieder 100Wp. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op woensdag 22 juli 2015 , Klussen

In mijn vorige bus had ik een kniktafel, die je kon laten zakken zodat je een bed kon maken van de 4 persoons dinette.
De meest toegepaste manier overigens, maar de tafel in de Hanomag had ook een nadeel. Het tafelblad was behoorlijk groot zodat de tafel snel in de weg stond. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op dinsdag 7 juli 2015 , Klussen

Een week geleden reed ik weg en na 5 meter trapte ik de koppeling ineens tot de bodem in en kwam het pedaal niet meer omhoog. Vreemd, want ik had dit nog nooit meegemaakt. Ik trok het pedaal met mijn hand weer omhoog en waarempel, het werkte weer zoals het hoorde.
Enkele dagen later gebeurde het weer, maar ditmaal haalde hetzelfde truukje niks uit.
Bij een snell inspectie van de koppelingscilinders en de leiding ertussen was de diagnose snel gesteld, door corrosie was een een klein gaatje in de stalen leiding gekomen die zich in de wielkast linksvoor bevindt.
… Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 7 mei 2015 , Klussen

Helaas, het was weer eens zover!
Mijn vorige bus was reeds tweemaal opengebroken, nu was ook een poging gedaan om in te breken in de 508.
Mijn bus stond nu eens niet bij mij thuis in het centrum van de stad, maar in een relatief rustige wijk. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op woensdag 26 maart 2014 , Klussen

Ik vind enige afwerking van de binnenzijde van de achterdeuren wel wenselijk.
Aanvankelijk heb ik de orginele metalen paneeltjes bekleed met skai en wilde de deuren enkel verven.
De rest van de bus is nu echter zo goed geisoleerd dat ongeisoleerde achterdeuren zonde is, hoewel volledig isoleren van de deuren (zonder koudebruggen) mij een utopie lijkt.
… Lees het gehele bericht »

Geplaatst op woensdag 29 januari 2014 , Klussen

Ik heb ervoor gekozen 3 watertanks te installeren.
1 vuilwatertank van 112 liter en twee (gekoppelde) schoonwatertanks van 54 liter. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 17 augustus 2013 , Klussen

Geen camperbusje zonder kussens op de bankjes natuurlijk, dus nu eindelijk fijn zitten! … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 20 juli 2013 , Klussen

Inmiddels heb ik het gas aangesloten in de bus. Ik maak gebruik van een staande LPG dampgas tank van 27 liter die in de kast staat, welke ik voor n prikkie op marktplaats heb gekocht. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op vrijdag 14 juni 2013 , Klussen

Tijd om het standaard zwarte stalen dashboard een kleur te geven, zoals ik dat eerder bij de Hanomag deed. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 13 juni 2013 , Klussen

In de Hanomag was de cabine echt gescheiden van het woondeel. In de 508 is de bestuurdersstoel draaibaar en maakt zo deel uit van de 2 persoons dinette. Een eenvoudige “recht” gordijn is dus ‘s avonds niet meer toereikend, het vraagt om een gordijn dat je langs de portieren langs de voorruit dicht kan trekken. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 13 juni 2013 , Klussen

In mijn vorige bus had ik vinyl zeil op de vloer gelegd. Dit was vooral praktisch met de hond, maar ook nu zonder hond besluit ik weer voor vinyl te gaan. Het voelt ‘s ochtends wel koud aan je blote voeten, maar het is o zo makkelijk schoon te houden. Met een zachte bezem veeg je vuil en zand zo naar buiten. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 16 mei 2013 , Klussen

Niet mijn favoriete karweitje, maar moet wel gebeuren; het schilderen.
Ik heb eerst de naad tussen vloer en wanden nog afgewerkt met een houten profiellatje zodat alles netjes op elkaar aansluit. Hierdoor moesten er ook nog kleine hoekjes uit de bankjes gezaagd worden. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 16 mei 2013 , Klussen

Na het voltooien van het controle paneel, zie vorige topic, was het tijd om dit in een paneel te bouwen waar ook wat andere zaken zoals zekeringen en schakelaars hun plek vinden. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op maandag 13 mei 2013 , Klussen

In elke camper is wel een of andere vorm van een controle-paneel te vinden.
Hierop kan met zaken zoals de waterpomp aan- en uitschakelen, zekeringen vervangen. Ook worden er zaken als een laadcontroller voor zonnepanelen , volt- en amperemeters en nivometers voor de watertank gemonteerd.
Hoewel ik erg va eenvoudige techniek hou omdat het vaak ook erg betrouwbaar is, heb ik me toch laten verleiden door het ontwerpen en bouwen van een nogal ‘ingewikkeld’ controlepaneeltje :-) … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 21 februari 2013 , Klussen

In mijn eerdere topic over de cabineverlichting liet ik reeds een ontwerp zien voor een ‘organiser’ voor op de motorkist.
Normaal slingeren hier bonnetjes, pennen, raamzeem, schroefjes etc. rond en het zou fijn zijn om deze kleine spulletjes wat beter te kunnen opbergen. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 17 februari 2013 , Klussen

Onnodige luxe? misschien wel, maar toch ook handig!
Een klein middagklusje vandaag voor iets wat ik al langer in mijn hoofd had, zelfs al toen ik nog in de Hanomag rondreed.
Rijdend in het donker is het wel eens handig om wat meer zicht te hebben op de vloer in de cabine (er valt wel eens iets op de grond) en niet te vergeten op de motorkist, waar meestal een hoop zooi ligt. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 5 januari 2013 , Klussen

Door het uitblijven van echt koud weer heb ik toch kan gezien om alle deurtjes te monteren in de bus.

Enkele dingen vroegen om wat extra aandacht waardoor het ‘even’ monteren een tijdrovende klus werd. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 29 december 2012 , Klussen

Ik heb ervoor gekozen om paneeldeurtjes te maken. Deurtjes maken door een plaat op de juiste maat te zagen kan natuurlijk ook, maar paneeldeurtjes maken het mogelijk een stevig deurtje te maken met weinig gewicht; Dikkere lijsten met een dunne plaat erin. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 8 december 2012 , Klussen

De kachel in het dashboard van een 508 houdt niet over qua capaciteit, in de winter wordt het zeker kou lijden. (ondanks mijn stoelverwarming ;-) )
Al langer had ik het idee een extra ‘warmtewisselaar’ kacheltje bij te plaatsen in de cabine en heb deze een tijdje terug via marktplaats aangeschaft. Het kacheltje is een “Kalori” welke geinstalleerd was in een nieuwe moderne camper maar nooit gebruikt werd. Er zit een warmtewisselaar/radiator in en een ventilator. Om de boel te regelen zit er een warmteregelaar op en een meerstandenschakelaar voor de ventilator. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 27 oktober 2012 , Klussen

Deel 4 van de bouw van het interieur. In dit deel de laatste grote “ruwbouwactiviteiten”, de bouw van de bankjes achterin. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 21 oktober 2012 , Klussen

Tijd voor de bovenkastjes.
Ik ben met het kastje in de keuken begonnen. Een lat geschroefd en gelijmd op het plafond op de plek waar ik eerder het regelwerk gekit had vormt een solide basis. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 22 september 2012 , Klussen

Ik heb een redelijk ruime keuken gepland voor de grootte van de camper, 125cm breed en de diepte loop van 55 tot 65 cm. Omdat de rechter voorportier ook de ‘camperingang’ is, loop je altijd (met naar voren geklapte bijrijdersstoel langs de keuken af. Ik heb daarom gekozen om deze hoek af te ronden, wat ik ook bij enkele andere zelfbouwers gezien heb. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 15 september 2012 , Klussen

Van een kennis heb ik een Electrolux koelkastje kunnen overnemen voor een paar tientjes. Het koelkastje is werkend uit een zeiljacht gekomen, de eigenaar wilde een compressorkoelkast.
Een paar tientjes  is geen geld voor een koelkastje, echter, deze werkte met een gasdruk van 50mbar terwijl mijn gaspitten en kachel op 30mbar werken. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 9 september 2012 , Klussen

Ik probeer mijn berichten wat te orderen op onderwerp. Een enkel bericht met de inbouw van het interieur zou wel erg groot worden en lang op zich laten wachten, daarom bij deze deel 1 van de interieurbouw. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 19 augustus 2012 , Klussen

Hoewel ik diverse opties overwogen heb voor de tafel in de 4 persoons dinette, blijkt naar mijn mening toch de losse kniktafel het meest flexibel te zijn. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 18 augustus 2012 , Klussen

Voordat ik de koven monteerde in de bus dacht ik dat het slim was om eerst ge geplande koofverlichting te installeren aan de achterzijde van de koven. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2012 , Klussen

Nadat de isolatie in de wanden is aangebracht, moeten de wanden ook afgewerkt worden met een houten betimmering. Hiervoor moet de wand zo vlak mogelijk worden, niet alle ribben in de wand liggen op dezelfde ‘diepte’ waardoor ik de diepergelegen (verticale) spanten heb ‘opgevuld’ met strips multiplex van 8cm breed. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op woensdag 1 augustus 2012 , Klussen

Na het plafond is nu de vloer aan de beurt. De orginele houten vloer heb ik laten zitten, het hout is nog in prima staat.
Op deze vloer zat reeds een 2mm ‘laminaat’-ondervloer gelijmd welke ik ook heb laten zitten. Hierbovenop heb ik nog een extra 2mm isolatie aangebracht en daar bovenop 9mm Okoumé multiplex. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 7 juli 2012 , Klussen

Met name als ik scheef een stoeprandje oprijd (wat altijd gebeurd als ik thuis mijn bus parkeer) hoorde ik de laatste tijd een ‘knak’ geluid. Nadat ik eens onder mijn bus had gekeken zag ik dat het rubber van de stabilisatorstang aan de rechter zijde geheel ontbrak! … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 14 juni 2012 , Klussen

Een van de lampjes voor de verlichting van de klokken in het dashboard was kapot. Ik dacht even een nieuw lampje te halen maar kreeg te horen dat dezelfde lampjes in 2W uitvoering niet meerleverbaar waren, wel in 4W … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 3 juni 2012 , Klussen

Het plafond is inmiddels voorzien van voldoende regelwerk en is geïsoleerd. Het plafond wordt nu betimmerd met buigtriplex van 5mm (Praxis). Doordat ik het plafond goed had voorbereid en voldoende regels gemonteerd had, was het een kwestie van de juiste lengte zoeken voor de plafondpanelen. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op maandag 28 mei 2012 , Klussen

Voordat het plafond en wanden straks dicht zijn is het goed om na te denken over welke kabels straks waar moeten komen te liggen. Zo zijn er kabels nodig voor veel dingen en het is makkelijk kabels te vergeten. Enkele om niet te vergeten: … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 26 mei 2012 , Klussen

De orginele Mercedesstoel voldoet eigenlijk prima. Echter, de rugleuning is erg kort en haalt niet eens mijn schouders. Zonder een wandje achter de stoel zou het wel fijn zijn als de stoel een hoofdsteun op hoogte had om de stoel iets veiliger te maken. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op dinsdag 22 mei 2012 , Klussen

Isoleren en het verankeren van meubels kan op vele manieren.
Na veel wikken en wegen heb ik voor de hier beschreven methode gekozen, het zal zowel voor- als tegenstanders hebben. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 13 mei 2012 , Klussen

Mijn Omnistor ‘Light’ luifel (zo licht is dat ding echter helemaal niet) heb ik van de Hanomag meegenomen. De rail waaraan de luifel gemonteerd was heb ik op de Hanomag laten zitten. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zondag 6 mei 2012 , Klussen

Het dak van mijn Hanomag werd gesierd door een KingPing dakrek dat ik verlengd en verhoogd had, zie eerder verslag.
Voordat het dakrek op mijn 508 geplaatst kan worden, zal ik het echter wederom moeten aanpassen. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op dinsdag 24 april 2012 , Klussen

Bij de inrichting die ik voor ogen heb heb ik ook twee kleine raampjes gepland vlak achter de portieren. Aan de rechterkant zit het raampje ter hoogte van de keuken, aan de linker zijde zit het raampje bij de zithoek geplaatst. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 , Klussen

Mijn oude mistlampen heb ik meegenomen van de Hanomag naar deze bus. Op de Hanomag waren ze echt onmisbaar, de koplampen geven simpelweg te weinig licht als er geen straatverlichting was. De 508 heeft modernere H4 lampen en deze geven een berg licht, maar toch installeer ik mijn oude mistlampen ook. … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 15 maart 2012 , Klussen

Ik heb mijn stoelverwarmingsmatje weer op de bestuurdersstoel geinstalleerd en deze aangesloten op de 12V socket die enkel spanning krijgt bij een draaiende motor (zie vorig topic) … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op donderdag 2 februari 2012 , Klussen

Om de toekomstig te plaatsen huishoudaccu bij te laden via de dynamo zijn verschillende oplossingen: … Lees het gehele bericht »

Geplaatst op woensdag 1 februari 2012 , Klussen

508 website
RSS.

508

Mercedes L508DG